Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Έτσι για αρχή

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε όλοι τα αποτελέσματα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Μνημόνια και νόμοι υπογράφονται με υποτιθέμενο σκοπό να «σωθεί» η χώρα από την οικονομική καταστροφή. Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση καταργεί εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, τα οποία έχουν κατακτηθεί από το λαό με αίμα και αγώνες. H φτώχεια, η εξαθλίωση, η ανεργία, η κρατική τρομοκρατία, η ζωή χωρίς μέλλον για τη νεολαία είναι μας λένε αναγκαίες θυσίες για να έρθει η ανάπτυξη.

 Παράλληλα, υπάρχει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας το οποίο αντιδρά στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση και η τρόικα. Ένα πολύμορφο κίνημα αντιστέκεται και αναπτύσσεται μέσα από αγώνες όπως είναι οι μεγάλες διαδηλώσεις έξω από τη βουλή, ο αγώνας των κατοίκων της Kερατέας ενάντια στη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή τους, ο αγώνας των κατοίκων της Ιερισσού ενάντια στα μεταλλεία χρυσού τα οποία καταστρέφουν το περιβάλλον και κλέβουν τον ορυκτό πλούτο του τόπου και η εννεάμηνη απεργία των εργατών της χαλυβουργίας που πάλευαν ενάντια στη μείωση του μισθού τους.

Η κυβέρνηση, για να περάσει τα μέτρα που επιβάλλει η τρόικα λειτούργει όλο και πιο βίαια και φασιστικά. Αυξάνει την αστυνομοκρατία και στέλνει τα ματ να καθαρίσουν για αυτή. Καταστέλλει όποιον τολμά να αγωνίζεται ενάντια στη φτώχεια και την εξαθλίωση . Παράλληλα στηρίζεται στα συντηρητικά αντανακλαστικά μεγάλου μέρους της κοινωνίας και επενδύει στο δόγμα «τάξη και ασφάλεια» μην έχοντας να υποσχεθεί κάτι για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Επίσης από το συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας «αλιεύει» στήριξη και η ναζιστική συμμορία της χρυσής αυγής η οποία παρουσιάζεται ως αντισυστημική δύναμη. Την ίδια στιγμή όμως χρηματοδοτείται από εφοπλιστές, για τους οποίους μάλιστα έχει προτείνει να μειωθεί η ούτως ή άλλως μηδαμινή φορολόγησή τους. Πουλά με τη βοήθεια των ΜΜΕ φιλανθρωπία λες και το πρόβλημα της φτώχειας λύνεται με μια τσάντα τρόφιμα. Την ίδια στιγμή δεν έχει καμία συμμετοχή σε αγώνες για εργασιακά δικαιώματα, τους οποίους μάλιστα συκοφαντεί και βοήθα ακόμα και στην καταστολή τους, λειτουργώντας σα το μακρύ χέρι του κράτους.

Μέσα στις παρούσες κοινωνικές συνθήκες επιλέγουμε να μη μείνουμε αμέτοχοι. Επιλέγουμε το δρόμο της αμφισβήτησης και της αντίστασης, στηριζόμενοι στην κοινωνική αλληλεγγύη και δυναμώνουμε τη φωνή μας ενάντια στον κοινωνικό κανιβαλισμό και την απάθεια.

Το παρόν blog γεννήθηκε στη Λέρο σε μια προσπάθεια να λειτουργήσει ως μέσο ενημέρωσης και αντιπληροφόρησης, θέλοντας να αναδείξει γεγονότα και απόψεις που δεν προβάλλονται από τα καθεστωτικά ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου